Terenul de tenis este locul unde se desfasoara jocul de tenis. Terenul este construit ca o suprafata plana, dreptunghiulara, avand atasat la centru o plasa joasa si intinsa denumita fileu. Aceeasi suprafata este utilizata atat pentru meciurile de simplu cat si pentru cele de dublu.Dimensiuni

Dimensiunile oficiale ale terenului de tenis sunt: 23.77 m in lungime si 8.23 m in latime. Pentru jocul de dublu latimea terenului este de 10.97 m.

Pe langa dimensiunea oficiala a terenlui de tenis, este recomandata prezenta unui spatiu suplimentar de 6.4 m in spatele liniilor de fund pe ambele parti, si 3.66 m pe lateralele terenului. Cu toate ca nu face parte din terenul de tenis, este recomandata montarea unui gard inalt de 3.6 metri care sa inconjoare suprafata de joc.

Astfel, pentru pentru terenurile de tenis utilizate in cadrul unor competitii oficiale se recomanda o suprafata generala de apoximativ 37x18 metri. Pentru celelalte terenuri, suprafata generala poate fi sensibil mai mica, recomandarea fiind de minim 34x17 metri.

Dimensiune teren tenis

Terenul este impartit in doua de un fileu fixat cu o coarda metalica pe doi stalpi cu inaltimea de 1.07 m. Inaltimea fileului in mijloc este de 0.914 m, unde acesta este fixat cu o banda de sol. Coarda metalica ce sustine fileul este acoperita cu o banda alba. Diametrul maxim al cablului metalic este de 0.8 cm, iar latimea bandei albe este de 5 cm. Stalpii de sustinere ai fileului vor fi de maxim 15 cm diametru.

Suprafta de joc, de ambele parti ale fileului, este compusa din doua zone delimitate de linia de serviciu. Linia de serviciu se afla la o distanta de 6.40 m fata de fileu. Suprafata de serviciu rezultata astfel este impartita in jumatate cu ajutorul unei linii. Aceasta linie este paralela cu liniile laterale ale terenului si se va situa la mijlocul distantei dintre acestea.

Linia mediana de serviciu are o latime de 5 cm. Toate celelalte linii ale terenului au o latime cuprinsa intre 2.5 cm si 5 cm. Liniile de fund au pana la 10 cm latime. Fiecare dintre liniile de fund ale terenului sunt marcate la mijloc cu o linie de 10 cm lungime in interiorul terenului.

Pentru terenurile in aer liber se recomanda o orientare pe directia Nord/Sud, pentru a evita efectul de orbire de fond in zori sau amurg.Tipuri de terenuri de tenis

Tenisul este jucat pe o varietate de suprafete, fiecare tip avand caracteristicile sale.

Exista patru tipuri principale de suprafete de joc, in functie de materialele utilizate pentru construirea terenului: zgura, iarba, suprafata dura si carpeta.

Deasemenea, suprafetele de joc sunt clasificate, conform Federatiei Internationale de Tenis (ITF), in functie de viteza jocului: lenta, mediu-lent, mediu, mediu-rapid si rapid.


Zgura

Teren de zgura

Terenurile de zgura sunt facute din sisturi concasate, piatra sau caramida. Suprata de zgura incetineste mingea si produce un salt mare al acesteia in comparatie cu iarba sau suprafetele dure. Din acest motiv, avantajul jucatorilor cu serviciu puternic este anulat.

Terenurile de zgura sunt mai ieftine de construit decat alte tipuri de terenuri de tenis, dar costurile de intretinere ale unei suprafetei de zgura sunt mai mari decat cele ale suprafetelor dure.

Terenurile de zgura sunt mai frecvente in Europa si America Latina. Cel mai important turneu desfasurat pe aceasta suprafata este cel de la Roland Garros, fiind singurul turneu de Grand Slam care se desfasoara pe zgura.


Iarba

Teren de iarba

Terenurile de iarba sunt cele mai rapide suprafete de uz comun. Un teren de iarba este realizat pe un tip de sol compact pe care este cultivat un tip special de iarba. Astfel, saritura mingii depinde de cat de sanatoasa este iarba, cat de recent a fost cosita sau cat de uzata este.

Punctele sunt, de obicei, foarte rapide, iar jucatorii care au un serviciu puternic sunt avantajati. Suprafata de iarba favorizeaza practicarea jocului de tip servici-voleu. Aceasta suprafata este mai putin ferma si mai alunecoasa decat cea dura, provocand mingea sa alunece si sa nu sara foarte sus.

Terenurile de iarba au fost odata printre cele mai comune suprafete de tenis, dar acum sunt rare, din cauza costurilor ridicate de intretinere. Cu toate acestea, suprafata de iarba este cea mai compatibila cu corpul uman, din cauza rigiditatii scazute.

In prezent, Wimbledon este singurul turneu de Grand Slam jucat pe iarba.


Suprafata dura

Teren suprafata dura

Terenurile cu suprafata dura sunt realizate din materiale uniforme si rigide, oferind o saritura mai mare a mingii. Suprafetele dure pot varia in viteza, acestea fiind mai rapide decat zgura, dar nu la fel de rapide ca iarba. Suprafetele dure, spre deosebire de zgura sau iarba, nu favorizeaza un anumit stil de joc.

Suprafetele dure pot varia in functie de compozitia vopselei cu care este acoperita suprafata.

Turneul de Grand Slam de la US Open se joaca pe un teren cu suprafata dura de tip acrilic, in timp ce la Australian Open este folosit un teren cu suprafata dura sintetica.

Suprafetele dure sunt mai ieftin de intretinut, dar au un efect negativ asupra organismului uman, din cauza rigiditatii lor.


Carpeta

Teren carpeta

Carpeta este un termen din tenis care defineste orice teren acoperit cu o suprafata detasabila. Aceasta este mai rapida decat suprafetele dure si este utilizata, de obicei, in interiorul unor locatii (arene), care gazduiesc temporar terenul de tenis.

In momentul de fata aceasta suprafata nu mai este utilizata pentru evenimentele din turneele profesioniste.

Articole despre tenis:

Hosting Servere VPS in Romania

Clasament Tenis ATP TOP 10


1 Mate Pavic Bruno Soares 3,785
2 Rajeev Ram Joe Salisbury 3,750
3 Wesley Koolhof Nikola Mektic 3,625
4 Kevin Krawietz Andreas Mies 3,110
5 Jurgen Melzer Edouard Roger-Vasselin 2,980
6 Marcel Granollers Horacio Zeballos 2,840
7 Lukasz Kubot Marcelo Melo 2,340
8 John Peers Michael Venus 2,240
9 Jamie Murray Neal Skupski 2,140
10 Max Purcell Luke Saville 1,665
Clasament Tenis ATP Simplu Top 100
Clasament Tenis ATP Dublu Top 100
Clasament Tenis ATP Dublu Echipe Top 100

Urmatoarele Turnee de Tenis

Lista Completa a Turneelor de Tenis

Terenuri de tenis

Dax Tenis Dax Tenis
Bucuresti - Bucuresti Sector 6
0729060303
Sigma Sports Sigma Sports
Giurgiu - Giurgiu
+40767735770
Olimpia Tenis Olimpia Tenis
Brasov - Brasov
0722665666
Terenuri de Tenis